I. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ FELÚJÍTÁSA

 

Képtalálat a következőre: „kőtelek I. VH emlékmű”

Képtalálat a következőre: „kőtelek I. VH emlékmű”

  

Kőtelek Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából meghirdetett történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetételére, renoválására, helyreállítására kiírt pályázati felhívásra, és 1.500.000 Ft (azaz egymillió-ötszázezer forint) vissza nem térítendő támogatást nyert az kőtelki I. világháborús emlékmű felújítására, továbbá a közvetlen környezetének rendbetétele.

A projekt teljes költsége 2 505 425 Ft, amelyből 1 005 425 Ft önrészt Kőtelek Község Önkormányzata biztosít.

A pályázat célja, hogy méltó módon tudjunk megemlékezni a centenárium alkalmából a 1914 és 1918 közt zajló első világháborúra, ami a történelem egyik legjelentősebb és legpusztítóbb háborúja volt. A projekt megvalósulása hozzájárul a társadalmi emlékezet ébrentartásához és a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.

A kőtelki emlékmű nem műemlék jellegű, az elvégzendő munkák nem építés engedély kötelesek. Az I. világháborús emlékművet a háborúban elesett hősök és áldozatok emlékére állították 1930-ban. A 1,75 méter magyar katona alakját Martinelli Jenő (1886-1954) szobrászművész formálta meg bronzból. Az emlékfal 3 méter magas, amelynek tetején kettős kereszt látható. Az emlékfalra a Nagy Háború hőseinek nevét is felvésték. Újabb levéltári kutatások rámutattak, hogy az emlékműven szereplő hősi áldozatok névsora nem teljes 15 név hiányzik, ezért a projekt keretében egy új mészkőtábla kerülne kihelyezésre mely tartalmazza az összes hős nevét. Mivel az emlékmű a település központjában található, így az idő múlásával erős kémiai és biológiai szennyeződést szenvedett. Az emlékfal vizes tisztítása és a szükséges felületek homokszórásos tisztítása után a felület elöregedett részét, a nagyobb hiányokat, fugahiányokat pótolják. Ezt követően impregnáló folyadékkal kerül átitatásra az emlékfal egész felülete, amely elősegíti a vízlepergetést, így távol tartjuk a kémiai és biológiai kártevőket.

Sajnos az évek során a bronz szobor felületén is jelentős károsodások mentek végbe. A restaurálás során a bronzszobrot homokszórás technikával megtisztítják, a sérült részek és elemek javítása, kiegészítése is megtörténik hegesztés-cizellálás technikával, a szobor plintosz megfelelő kimerevítése, ill. a tartást biztosító rögzítő acélcsapok behelyezése és patinázása után visszahelyezésre kerül a talapzatra. Baráth Fábián és Révi Norbert szobrászművészek fognak az emlékmű bronzszobor részén dolgozni.

Az emlékmű renoválásához hozzátartozik a környezetének rendbetétele is. Ennek során az emlékmű talapzatát körülvevő és a közvetlen megközelítését szolgáló új térkő járda kerül lerakásra, valamint a szükséges tereprendezés mellett kert-és parképítés.

A település egyik meghatározó jelképe az emlékmű, melynek helyreállítását követően 2017. augusztus 12-én ünnepélyes keretek között kerül átadásra, így az újra méltó színtere lesz a megemlékezéseknek.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság Támogatja


 

 

MEGHÍVÓ

 

Kőtelek Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önöket

2017. augusztus 12-én, szombaton 11 órakor

az I. világháborús emlékmű ünnepélyes átadására.

 

Helyszín:

5062 Kőtelek, Szent István tér

 

Köszöntőt mond:

Lovász Tibor

polgármester

Beszédet mond:

dr. Bene Ildikó
országgyűlési képviselő, miniszteri biztos
 

Bojtos Gábor

főlevéltáros

 

Kirsch Attila

történelemtanár

Közreműködik:

MH Légierő Zenekar Szolnok

 

 

Sok szeretettel várunk mindenit!

 

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság Támogatja


 

Az ünnepélyes átadó képekben:

Dr. Bene Ildikó fényképe.

Dr. Bene Ildikó fényképe.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság Támogatja